tiistai 26. marraskuuta 2019

Joulu, kaupallistunut hömpötys vai jotain enemmän? Jouluinen haaste hyvään!


Joulu kolkuttaa ovella, kaupat ja netti pursuavat jos jonkin laista tavaraa erilaisin alennuksin ja houkutuksin. Joitakin tämä kaupallisuus ja tavaran tyrkyttäminen ahdistaa ja ärsyttää, mutta on myös niitä jotka nauttivat hössötyksestä. Poikkeuksellisesti tänä vuonna meille ei ole tullut postin mukana suurta läjää lelu- ja muita kauppojen kuvastoja, sillä uuteen kotiin muuton yhteydessä edellisiltä asukkailta jäi postilaatikkoon mainoksia kieltävä tarra, jota en ole onnistunut poistamaan. Ja ehkäpä hyvä niin. Minuunkin on nimittäin ainakin osittain iskenyt tavara-ahdistus. Vaikka muuten nautin jouluisista näyteikkunoista, -valoista sekä lauluista niin nyt haluan välttää kaappien tunkemista täyteen. Rakastan kaikkea kaunista ja mielellään sisustaisin joka sesongin mukaan, mutta tavaraa kertyy muutenkin Hugon kasvun myötä, eikä sitä vielä laiteta kiertoon, jos sille vaikka tuleekin tarvetta.

Töihin paluun jälkeen en ole juuri kauppakeskuksissa ehtinyt pyöriä, joten houkuttelevat näyteikkunat ovat suurelta osin jääneet näkemättä. Netin kanssa asia onkin sitten toinen. Insta, facebook ja sähköposti pitävät huolen siitä, että ne kertovat mitä minun tulisi haluta. Olen suurimmaksi osaksi onnistunut välttämään houkutuksia, mutta muutama pieni ostos on tullut tehtyä. Onneksi Hugo on vielä liian pieni haluamaan juuri yhtään mitään. Tai ainakaan meillä ei vielä ole ongelmia kaupassa. Siksi harjoittelemmekin aika ajoin, että leluja voi katsella ja sitten ne laitetaan takaisin hyllyyn. Tulevaisuus kertoo, onko tästä oikeasti apua.


Joulu on ehdottomasti yksi lempijuhlani. Toki rakastin pienenä (ja edelleen) saada lahjoja, mutta meillä jouluna oli myös kyse perheen yhdessä olosta, kiireettömyydestä ja hyvästä ruoasta. Sitä haluaisin jakaa myös omalle lapselleni. Myös siitä syystä toivon, että lahjojen määrä jää maltilliseksi. Etukäteen olemmekin isovanhemmilta saaneet käytännöllisiä lahjoja, kuten merinovillahaalari ja talvikengät. Niistä ainakin on paljon iloa pakkasten tullessa. Olemme myös minun puolelta perheen kanssa sopineet, että ostetaan ainoastaan lapsille lahjoja.

Meillä joulua vietetään kahdessa paikassa. Perinteisesti olemme viettäneet aamut mieheni äidin luona ja siirtyneet sitten minun äitini luokse. Haaveissa olisi, että voisimme kutsua molempien perheet meille, mutta se vaatisi vähintäänkin isomman ruokapöydän hankintaa. Välipäivät on vietetty omassa rauhassa, mutta myös molempien perheiden luona. Vaikka tuntuu, että ennen aattoa on kauhea kiire ja kuhina, jopa pieni stressi, on se kaiken vaivan arvoista.

Entäs Joulupukki, kuuluuko se monen lapsiperheen perinteisiin? Meillä se vahvasti kuuluu. Kun minä ja sisarukseni olimme pieniä, meillä kävi sama Joulupukki vuosien ajan. Meillä on nyt kahdeksana vuonna taas käynyt, kun on näitä ihania pieniä ollut. Mieheni serkku on toimittanut virkaa aivan loistavasti! Toivottavasti myös tänä vuonna. Viime vuonna Hugo ja hänen samanikäinen serkkunsa eivät paljoa pukista tai lahjoista ymmärtäneet. Mutt tänä vuonna asia voi olla jo toinen. Ainakin tontut kiinnostavat ja niitä osoitellaan kun sellasia nähdään. Onpa muutama kotiinkin eksynyt.


Joulun odotus on sanut minussa myös pienen surullisen tunteen aikaan. Nimittäin niiden perheiden ja erityisesti lasten, joilla ei ole varaa lahjoihin, jouluruokiin tai ei ole edes perhettä kenen kanssa viettää joulun pyhät.

Lasten ja nuorten keskuudessa valitettavasti paljon vertaillaan mitä lahjaksi on saatu tai mitä lomalla tehdään. Myös siitä syystä haluaisin pitää lapseni lahjat maltillisina, ettei opita turhaan tavaran paljouteen. Olen jo vuosien ajan osallistunut joko kirkon - tai Joulupuu - keräyksen kautta lahjojen antamiseen vähävaraisille. Tänä vuonna ajattelin ostaa 13-15 vuotiaille tytölle ja pojalle lahjaksi lahjakortit vaatekaupaan. KatsoinJJoulupuu - keräyksen sivuilta, että ne ovat olleet suosituimpien listalla. Olen lahjojen lisäksi yleensä osallistunut myös kukkakaupoissa järjestettäviin joulukukka - keräyksiin yksinäisille vanhuksille.

Haluaisinkin nyt haastaa juuri sinut, mahdollisuuksiesi mukaan, tuomaan jouluiloa apua tarvitseville. Sen ei tarvitse olla rahalla hankittua, myös läsnäolo on kullan arvoista.

Laita kommentiin viestiä, meinaatko osallistua! Tehdään yhdessä useammalle perheelle ikimuistoinen joulu ❤️

Joulupuu - keräys

Tästä linkistä löydät Helsingin keräyspisteet 

Tästä taas muu Suomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti