tiistai 12. marraskuuta 2019

Kuinka keisarinleikkaus vaikuttaa kehoosi - luento ja mitä siitä seurasi

Tämän postauksen kirjoittamista olen suunnitellut jo muutamia viikkoja.  Sattumaa vai puhdas tarkoitus, että aina kuitenkin jokin muu aihe on sen syrjäyttänyt. Ja hyvä niin, sillä nyt olen käynyt NKT - terapiassa kolme kertaa (kaksi jäljellä) ja osaan siis jakaa omakohtaisia kokemuksia ja tuloksia.
Mistä siis puhun? Mikä on NKT?
Kaikki alkoi, kun ystäväni vinkkasi minulle joitakin viikkoja sitten mini-luennosta, jonka aiheena oli Kuinka keisarinleikkaus vaikuttaa kehoosi?


Mikä sai minut kiinnostumaan? 


En mielestäni ole täysin palautunut kiireellisestä sektiostani, josta on kulunut vuosi ja yhdeksän kuukautta, joten tämä oli minun kannaltani enemmän kuin ajankohtainen. Niinpä ilmoittauduin kurssille.

Minulla on edelleen pieni erkauma navan kohdalla ja koen, että keskivartaloni ei ole samassa kunnossa kuin ennen synnytystä. Olen myös ollut epävarma voinko treenata normaalisti, vaikka minulle sanottiin jälkitarkastuksessa sekä erillisessä fysioterapeutin käynnillä, että näin voin toimia.

Käynti oli erittäin mielenkiintoinen ja sai minut miettimän omaa kehoani ihan uudenlaisena kokonaisuutena. Mini-koulutuksessa käytiin läpi mahdollisia jälkivaikutuksia ja arpikudoksen vaikutuksen mekanismin peruskäsitteitä. Tämän lisäksi Kevin (kurssin pitäjä) testasi kaikilta kurssilla olijoilta pari perustestiä, joiden avulla testattiin joitakin arven vaikutuksia. Itse koulutuksessa ei tehdä hoitoja, mutta Kevin hyvin selitti kuinka vaikutuksia voi hoidolla kumota. Päätin tarttua tarjoukseen jonka kurssilaiset saivat ja otin 5 kerran hoitojakson.

Neurokineettinen terapia (NKT):


Lyhyesti suora lainaus Anatomy fix sivulta: "Neurokineettinen terapia (NKT) ohjaa aivoja uudelleen ohjelmoimaan kehon toimintamalleja eli niin sanottua motorista toimintaa. Kun ali- ja yliaktivoituneet kudokset löydetään, voimme antaa sinulle juuri sinun kehosi tarpeiden mukaista hoitoa. Hoidot ovat yleensä huomattavasti lempeämpiä kuin esimerkiksi muokkaavat hieronnat."

Kenelle hoito sitten sopii?
kärsit kivuista
* sinulla on hankaluuksia tietyissä liikkeissä
* koet, ettei hieronta, venyttely tai mikään muu kehon huolto ole toiminut ongelmassasi
* joku kohta kehostasi tuntuu heikolta, se on aina jumissa, sen käyttäminen on vaikeaa tai sen hahmottaminen on hankalaa
* olet saanut kovan tällin tai muun fyysisen trauman, esimerkiksi kolari, murtumat, kaatumiset, sijoiltaanmenot yms.
* olet ollut leikkauksessa ja haluat varmistaa, että leikkauksen jälkeen kehosi toimii oikein
* näet tai tunnet kehosi olevan epätasapainossa
* olet valmis tekemään 2–4 kertaa päivässä 5–15 minuutin ajan liikkeitä (kunnollasi ei ole väliä).
Jos kiinnostuit, lisää tietoa löytyy Anatomy Fixin nettisivuilta, joihin pääset täältä. Huomasin myös facebookin sivulta, että marraskuussa on kolmas luento tästä samasta aiheesta! Suosittelen ilmoittautumaan jos olet sektion käynyt läpi! 

Millaisia kokemuksia olen saanut?


Ymmärsin jo kurssilla (ja ensimmäisellä hoitokerralla vielä konkretisoitui), kuinka aiemmat "tarumat" eli leikkaukset, arvet, rokotukset tms. vaikuttavat ja miten uudet "traumat" vaikuttavat aiempiin. Eli vanhat täytyy kumota, jotta päästään käsittelemään tuoreempia.

Hyvänä esimerkkinä on se, että mini-kurssilla testattavat pienet testit eivät antaneetkaan sektioarpea minulle suurimpana vaikuttajana kehon "ongelmista", vaan vastaus löytyi vasemmasta reidestä, jossa on poliorokotuksen jättämä arpi.

Ennen ensimmäistä kertaa, tulee kirjata ja lähettää kaikki mahdolliset "traumat" etukäteen, jotta ensimmäinen kerta ei ole pelkkää haastattelua. Mielestäni laitoin kaikki pienetkin tällit ja haaverit, mutta vasta toisen kerran puolivälissä muistin kertoa viisaudenhampaiden poistosta. Se olikin minun kohdallani tärkeä tieto, ja näin pääsimme taas eteenpäin.

Tähän mennessä hoidolla on saavutettu: takareiden kireys on reilusti vähentynyt. Alaleukani on tullut 0.5cm eteenpäin (Minulla on paha purentavika ja siitä johtuen aika-ajoin kovat päänsäryt ja hartiakivut.) Sen jälkeen kun olin maininnut viisureiden poistoista, hoidimme leuan aluetta.

Alaselän ja -vatsan lihakset ovat hieman vahvistuneet. Pääsimmepä melken sektioarvenkin kimppuun. Ehkä ensi kerralla.
Mitä tulee navan erkaumaan, itse erkauma tuskin menee enää kiinni ilman leikkausta, mutta harjoitteiden avulla pitäisi kalvosto saada palaamaan. Sitä ennen pitää olla varovainen vatsalihasten kanssa. Lankutus yms staattinen pito on kielletty.

Olen tehnyt kotihoidosta aamu- ja iltarutiinit. Näin koetan varmistamaan, että muistan tehdä ne.

Jos sinulla on kysyttävää, kysy ihmeessä! Koetan parhaan kykyni mukaan vastata.



www.toimivakeho.fi

4 kommenttia:

  1. Moi! Kevin tässä.

    Ihanaa kuulla, että tästä on ollut apua ja mahtavaa lukea tästä blogissasi. Olisiko mahdollista lisätä nettisivut www.toimivakeho.fi artikkeliin? Kiitos ja nähdään taas pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, se on näemä linkitetty lainauskohtaan. Ihmekkös kun en huomannut - miksi lukisin lainausta omalta nettisivultani :D

      Poista
  2. Hoidoista oli kyllä iso apu 😊
    Linkitin tosiaan sinne, mutta lisään vielä ihan näkyville osoitteen 🤩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Annika! Ihanaa kuulla, että hoidoista oli apua.

      Poista