sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Pottailu ja kuivaksi opettelu

Hugo on vähän reilu 2 vuotta ja vasta nyt alkaa tuntumaan, että pottailu saattaisi olla meillä ajankohtaista. Onhan hän siinä istunut satunnaisesti siitä asti kun oppi istumaan, mutta kiinnostusta (ainoastaan vastustusta) ei löytynyt. En missään nimessä halunnut pakottaa, eikä se olisi pedagogisesti ollutkaan oikea lähtökohta.

Olen kuullut viime aikoina vanhan koulukunnan ihmisten päivittelevän tähän tyyliin: "Ennen lapset laitettiin potalle saman tien kun oppivat istumaan" tai "nykyään lapset oppivat todella myöhään kuivaksi". 

Olen tuntenutkin aika ajoin hienoista huonoa omatuntoa siitä, olenko mennyt tässä(kin) asiassa metsään kun en heti istuttanut lastani säännöllisesti potalle. Järki kuitenkin sanoo, ettei ole järkevää koettaa saada lasta potalle ennen kuin hän pystyy pidättelemään tarpeitaan. Toki aikainen hyöty potalla istumiseen olisi se, että potta kapineena olisi tuttu, eikä sitä tarvitse jännittää tai vieroksua. 

Vaikka tiedän, että jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiin eikä lapsia saisi verrata keskenään, olen tähänkin sortunut. Esimerkiksi tässä potta asiassa, kun kuulin jo aikaa sitten kuinka erään ystäväni saman ikäinen poika käy tarpeillaan potalla ja ilmaiseen tarpeen tullen halun mennä potalle. Siinä vaiheessa meillä ei edes päivittäin suostuttu istumaan potalla. 
Eilinen lauantai päivä meillä oli ensimmäinen, kun sain Hugon potalle aamulla, illalla, ennen ja jälkeen ulkoilun sekä ennen ja jälkeen joka ruokailun. Joka kerta tuli pissa pottaan! Noh, nyt sunnuntai aamuna oli aivan eri ääni kellossa, eikä potalle ole suostuttu istumaan vielä kertaakaan. 

En kuvitellutkaan että eilinen tahti yhdessä yössä olisi jatkunut, mutta tästä on sentään hyvä lähteä. Ja meidän vanhempien omaa aktiivsuuttahan tämä nyt vaatii. Kävipä perjantaina ostan saa ensimmäiset alushousut Hugolle 😍. Kaivinkoneita tietysti 💖. 

Olin myös ajatellut, erä hankkisin Pipsa Possu ja Ryhmä Hau tarroja palkkioksi6, mutta luettuani tämän KaksPlussan artikkelin, päätin jättää tarrat ostamatta. Käy erittäin hyvin järkeen, ettei pidä opettaa lasta palkinnoille niin sanotuissa arkirutiineissa.

Entä miten tästä eteenpäin?

Jatkan potalle istuttamista (ainakin yrittämistä). Annan kovasti kehuja istumisesta ja vielä enemmän kun tulee tuotosta. Ihan viimeistään alushousut otetaan käyttöön kesällä lomien alettua (toivottavasti myös lämpöiset kelit hellivät), mutta toivoisin ehkä jo parin kolmen viikon päähän. Varasin kirjastosta myös kolme pottailu käsittelevää kirjaa, jos ne auttaisivat asiaa. En kuitenkaan tee nyt sen suurempaa aikataulua asia kanssa. 

Varasin kuitenkin kirjastosta muutaman potta aiheisen kirjan, jos siitä olisi meille apua. 
Toivotaan parempaa pottailuonnea ensi viikolle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti