perjantai 27. syyskuuta 2019

Päiväkodin aloitus


PÄIVÄKODIN ALOITUS

Mitä ajatuksia päiväkodin aloitus herättää?
Minkä ikäisenä teillä on aloitettu päiväkoti? Mikä yleensä on hyvä aika laittaa lapsi päiväkotiin, vai onko sellasta?
Päiväkodin aloitus herättää monenlaisia tunteita ja jokainen perhe varmasti ratkaisee asian itselleen parhain päin.
Kerron, miten se meillä sujui 🤗
Vkl
Meillä päiväkodin aloitus tuli eteen elokuussa kun Hugo juuri täytti 1.5 vuotta. Sitä ennen jouduimme mieheni kanssa pohtimaan monelta kantilta mikä meille on paras ratkaisu.

Ennen Hugon syntymää olin vahvasti sitä mieltä, että alle 3-vuotiaalle paras paikka on ehdottomasti kotona. Tätä perustelen mm. sillä, että pienten päiväkotiryhmät ovat suuria (12 lasta) eikä pieni lapsi pysty suodattamaan sitä melun/informaation määrää, joka päivän aikana tulee vastaan.

Lapset, niin kuin myös perheet ja heidän tarpeensa, ovat erilaisia. Meillä mieheni sanoi heti, että hän ei halua jäädä kotiin. Minulla olisi toki ollut mahdollisuus jatkaa vanhempainvapaata ainakin vielä puoli vuotta, mutta tämä olisi toki vaatinut hieman järjestelyitä.

Onneksemme lapseni on perinyt isänsä luonteen. Hän on ulospäinsuuntautunut, utelias ja jopa rohkea välillä. Hän kaipaa paljon liikuntaa ja aktiviteettia päiväänsä. Aloin siis pohtia kuitenkin päiväkotiin menoa.

Toki minulle aloituksen teki helpoksi se, että tunnen kaikki Hugon hoitajat ja voin luottaa 100% siihen, että hän saa hyvää ja ammattitaitoista hoitoa. Myös se, että työskentelen samassa varhaiskasvatusyksikössä auttaa valtavasti asiaa. Näin voin kysyä kesken päivää, mitä Hugolle kuuluu.

Kotikäynti

Espoossa on käytäntönä tarjota uusille perheille kotikäyntiä. Siinä varhaiskasvatuksen opettaja tulee käymään lapsen luona tämän omassa kodissa ja tutustuu lapseen. Tarkoitus ei ole tehdä tupatarkastusta tai tulla pullakahveille, vaan aidosti havainnoida lasta koti ympäristössä.

Minulle oli itsestään selvää, että haluan kyseisen käynnin meille, sillä käynnin aikana lapsi saa myös tutustua opettajaan tutussa ympäristössä rauhassa.

Tutustuminen päiväkotiin

Kotikäynnin jälkeen menimme seuraavana päivänä tutustumaan päiväkotiin.

Normaalisti alle 3 - vuotiaille suositellaan 1-2 viikkoa tutustumiseen ennen päiväkodin aloitusta, lapsesta riippuen.

Meillä jäi tutustumiseen aikaa 3 päivää, sillä kesälomien vuoksi harjoittelua ei voinut aikaistaa. Halusin myös vielä viimeisen perjantain ennen töiden ja hoidon aloitusta vietää ihan vain kotona Hugon kanssa.

Kävimme tutustumassa ensimmäisenä aamupäivänä sisällä ryhmän tiloihin ja henkilökuntaan. Hugo tunnisti selvästi opettajan, joka edellisenä päivänä oli meillä käynyt. Leikimme hetken leluilla rauhassa, kun ryhmän muut lapset olivat ulkona.
Tämä antoi Hugolle aikaa tutustu ryhmän tiloihin ilman hälinää.

Seuraavana päivänä menimme aamupalalle ja jäimme leikkimään muiden lasten kanssa sisälle.

Kolmantena päivänä vuorossa oli tutustuminen pihaan.  Siitä suuntasimme vielä sisälle lounaalle. Lounas ajan olin toisessa huoneessa, jotta Hugo olisi hetken ryhmässä ilman minua.

Kerrallaan olimme tutustumassa noin tunnista puoleentoista.
Koin tärkeänä, että tutustuimme mahdollisimman monena erilaisena hetkenä päiväkodissa.
Päiväunia emme harjoitelleet, sillä en halunnut etukäteen stressata häntä tai itseäni.

Aloitus

Koitti jännittävä maanantai,  ensimmäinen päiväkotipäivä Hugolle ja minulle ensimmäinen työpäivä pitkään aikaan.

Mieheni vei poikkeuksellisesti Hugon, sillä minulla oli koulutuspäivä. Tämä oli ehkä myös hyvä asia, sillä jääminen päiväkotiin oli sujunut hienosti. Hugo vilkutti isille heipat ja jäi hienosti hoitajan syliin. ❤️

Ensimmäiset puolitoista viikkoa Hugolle tuli itku kun jätin hänet hoitajalle aamuisin. Itku kuitenkin loppui jo muutamassa minuutissa kun olin lähtenyt näköpiiristä.

Hakiessa on ollut aina iloinen poika vastassa. Olo on todella helpottunut.
Nyt aamuisin vilkutellaan iloisesti kun mennään omaan ryhnään.



Vaikka alku on mennyt paljon odotettua paremmin, on meillä iltaisin/öisin alkanut oudot itkut (pitkäkestoisetkin) ja levottomuus.
Pohdin tätä kollegoiden kanssa, että voiko tämä olla nyt reagointia päiväkodin aloitukseen.. Onko vastaavaa kokemusta? Kuulen mielelläni miten uuteen arkeen sopeutuminen on teillä mennyt.

Nyt koitammekin iltaisin halia paljon ❤️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti