sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Perinteitä oman lapsen kanssa

Minulle joulu on perinteiden aikaa ja haluan vaalia niistä tärkeimpiä. Olen aiemmin kertonut, että rakastan joulua ja sen tuomaa tunnelmaa ja perheen yhteistä aikaa.

Kuusi

Päätin piristää meidän viikonloppua sillä, että hankimme joulukuusen jo tässä vaiheesa. Oman lapsuuden perinteen mukaan kuusi hankittiin vasta pari päivää ennen aattoa ja vasta aaton aattona se tuotiin sisään. Sitä ennen se kuusi sai olla ulkona varastossa yön yli vesisasvissa.
Bauhausista löytyi tuuhea ja sopivan pieni kuusi

Itse kuitenkin haluan nauttia kuusen huumaavasta tuoksusta ennen joulua, varsinkin siksi että, aatto ja joulupäivä vietetään isovanhemmilla.

Meilläkin kuusi oli yön vesisasvissa tankkaamassa vettä. Perjantaina aamupäivällä toin kuusen sisälle sen jälkeen kun Hugo oli nukkunut päiväunet. Kuusta ihmeteltiin ja neulasia tutkittiin. Oli ihana seurata toisen hämmästystä ja tutkimista.

Minä laitoin valot ja tähden kuuseen, mutta yhdessä laitoimme pallot paikoilleen. Ihanaa, miten pieni halusi ja osasi olla mukana.

Ihanan keskittynyt rakas ❤️


Poseerausta kesken koristelun 

Piparien leivontaa 

Toinen ehdoton jouluun kuuluva on piparien suloinen tuoksu kotona. Itse en niin välitä piparien syömisestä, mutta leivonta on hauskaa. Muistan lapsuudesta, että joka joulu leivottiin äidin tai mummin kanssa. 

Meillä kotona on leivottu piparitalo niin monta vuotta kuin muistan. Äiti vieläkin leipoo sen, vaikka isän kuoleman jälkeen ei kukaan enää nakerra sitä salaa tai odota malttamattomana Tapaninpäivään, että sen saa syödä. 


Ensimmäinen yhteinen leivontahetki meni todella hyvin. Paljon paremmin kuin olisi kuvitella voinut. Hugo valitsi muotit ja minä vähän ohjasin mihin muotti asetellaan. Sitten ihana pieni painoi itse muottia ja nosti sen pois. Kaulimisen teimme yhdessä. Hugo piti kiinni kahvoista ja minä painoin keskeltä. Lopulta myös se paras hetki, eli taikinan maistaminen. Sitten roikuttiin uunin vieressä ja odotettiin piparien paistumista.

Itsetehdyn piparitaikinan ohje


1,5 dl siirappia
2 tl kanelia (Ceylon)
1tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1tl inkivääriä
1 dl sokeria
125d voita
1 muna
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
5,5 dl vehnäjauhoja

Meillä on vuosia tehty tämän ohjeen mukaan. Siitä tulee ihan parasta taikinaa ❤️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti